Știri sociale

438 Noutati în această categorie

  1. Mai mulți părinți au lansat vineri, 13 septembrie, petiția „Vrem educație fără fundație și asociație”, în care cer autorităților implementarea mecanismelor eficiente care să prevină fenomenul corupției din sistemul de educație . 

  2. Elevii din treapta primară și gimnazială sunt asigurați cu manuale gratuit, iar elevii din clasele liceale vor achita taxele de închiriere a manualelor didactice. Totodată, potrivit Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, copiii din familiile vulnerabile vor beneficia de manuale gratis în proporție de 10 % din numărul total al elevilor din învățământul liceal din instituțiile de toate tipurile.

  3. La începutul noului an de studii, în instituțiile de învățământ general din țară sunt înregistrate 2174 de posturi didactice vacante, potrivit datelor prezentate de organele locale de specialitate.

  4. В редакцию обратилась бельчанка Инна Жулавская. Она рассказала о случае заражения её новорождённого ребёнка в бельцком роддоме. Мама считает, этого могло бы и не произойти, если бы медики относились к своим обязанностям более ответственно. И опасается повторения таких случаев. Главный врач перинатального центра Каролина Фрумусаки говорит, что в учреждении соблюдаются все требования, случаи инфекций неизбежны и их в бельцком роддоме меньше, чем допускают нормы.

  5. Mai multi elevi de la filiala din Ciocana a liceului Orizont au ajuns la spital cu simptome de intoxicatie.

  6. Ca în Strășeni – la nimeni! Elevii liceului „Mihai Eminescu” din oraș vor veni la școală cu brățări electronice speciale. Datorită lor, părinții pot vedea ce au mâncat copiii și câte calorii au bucatele. Brățarele sunt conectate și la un cont pe care pot fi depuși bani pentru alimentație. Proiectul a fost realizat în cadrul unui proiect pilot, implementat de un investitor lituanian. Valoarea acestuia este de 180 de milioane de lei, alocate de Consiliul Raional Strășeni.

  7. După cazuri sinistre, cu bebeluşi nedoriţi, aruncaţi la gunoi sau părăsiţi la marginea localităţilor, voluntarii unei asociaţii umanitare s-au gândit la o soluţie salvatoare.

  8. Mai multe familii din localitatea Beștemac, raionul Leova, refuză să-și trimită copiii la școala din satul Sărățica Nouă, unde au fost repartizați de autoritățile locale după reorganizarea școlii din satul lor. Părinții elevilor, care stau acasă de la începutul anului de studiu, susțin că au fost amăgiți și cer Consiliului Raional Leova să-și revadă decizia și să înmatriculeze copiii la școala din Cazangic, pentru că „acolo este mai bine și școala e mai bună”.

  9. Журналисты заметили, что пользователи большинства штатов США, при поиске клиники для абортов, получают в результатах организации, которые выступают против абортов.

  10. Pentru alimentația unui copil de la grădiniță, pe zi, sunt alocați 31,65 lei. Dintre aceștia, 19,10 lei sunt alocați din bugetul de stat, 3 lei din bugetul municipal și 9,55 lei din „resurse colectate de autorități/instituții bugetare”. Hrana pentru copiii din grupele pregătitoare costă încă mai puțin – 25,45 lei. Astfel prevede un ordin emis recent de Primăria municipiului Chișinău.