Știri sociale

763 Noutati în această categorie

  1. Psihologii sunt îngrijorați de faptul că, din cauza izolării impuse, copiii și adolescenții au devenit mai predispuși la depresie. Acest lucru se explică prin faptul că pandemia COVID-19 și izolarea i-au obligat să adopte un mod de viață sedentar.

  2. În Moldova, prima doză de vaccin împotriva COVID-19 a fost deja primită de 1,5% din populația țării. La moment are loc imunizarea profesorilor, persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani, a pacienților cu boli cronice severe, iar ulterior vor fi vaccinați lucrătorii din domeniul securității.

  3. În Moldova, procesul de imunizare a început acum o lună, dar până în prezent provoacă o mulțime de controverse și îndoieli atât în rândul medicilor, cât și în rândul locuitorilor țării.

  4. Organizația Sporter și UNICEF Moldova au lansat un proiect special pentru adolescenți despre sport și modul de viață sănătos. Ideea proiectului este de a promova sportul în rândul tinerilor și de a motiva copiii să facă sport conștient, în special pe durata învățării la distanță.

  5. Simularea matematică a răspândirii virusului COVID-19 în Moldova a demonstrat prognoze sumbre. Dacă restricțiile vor fi scoase, iar campania de imunizare nu va începe curând, ne putem aștepta la circa 2 milioane de cazuri de infectări și 70 de mii de decese cauzate de virus.

  6. Moldova se pregătește pentru prima etapă de imunizare a populației împotriva COVID-19. În direct la emisiunea aLIVE a fost Liliana Iașan, director AMT Buiucani, care a vorbit despre cum va avea loc vaccinarea și cine vor fi printre primii beneficiari.

  7. Aproape 70% dintre locuitorii Moldovei nu au încredere în vaccinuri, pun la îndoială eficacitatea și siguranța acestora, și mai consideră că vaccinurile nu sunt testate suficient. Invitatul emisiunii aLIVE – Alexei Ceban, epidemiolog la Agenția Națională pentru Sănătate Publică, ne-a ajutat să facem lumina în acest sens.

  8. În prima jumătate a anului trecut, aproximativ 70 de copii și adolescenți au depus plângeri la Siguronline.md cu privire la agresiunea cibernetică. În 2019, astfel de cereri au fost de 3 ori mai puține.

  9. În ultimele 10 luni, Serviciul Național de asistență pentru copii „Telefonul Copilului” a recepționat peste 3 500 de apeluri. Problemele în relațiile cu părinții și colegii, depresia, gândurile de sinucidere au fost subiectele cel mai des abordate.

  10. Sărbătorile de iarnă în Moldova vor avea loc în perioada stării de urgență. Cum ne recomandă experții să sărbătorim pentru a nu ne expune pericolului nici pe noi înșine, nici pe copiii noștri, a vorbit epidemiologul ANSP în direct la emisiunea aLIVE.