Știri sociale

771 Noutati în această categorie

  1. În multe familii din Moldova, ciclul menstrual și educația sexuală rămân niște subiecte tabu. Părinții preferă să evite discuțiile despre aceste subiecte, mutând responsabilitatea pentru acest lucru către școală și profesori.

  2. Din 10 iunie, pentru prima dată în Moldova, atât băieții, cât și fetele vor fi vaccinați împotriva virusului papiloma uman. De asemenea, vârsta permisă pentru vaccinare a fost mărită - până la 26 de ani.

  3. Pe data de 1 iunie, este sărbătorită Ziua Copilului. Însă ONU a stabilit ca această zi să fie dedicată și părinților.

  4. Luna mai este dedicată sănătății mentale și emoționale. Între timp, școlarii se pregătesc pentru testele finale, care sunt întotdeauna asociate cu mari emoții și stres psihologic.

  5. Pandemia COVID-19 a afectat nu doar sistemele de sănătate din întreaga lume, ci și sfera sportului. Anul trecut a fost un an al competițiilor amânate. De asemenea, multe federații sportive au fost nevoite să anuleze sau să reprogrameze campionatele naționale și internaționale.

  6. Conform celor mai recente date ale OMS, cancerul de col uterin este al patrulea cel mai frecvent cancer la nivel global. În Moldova, anual aproximativ 160 de femei sunt victime ale acestui tip de cancer.

  7. În Moldova se desfășoară săptămâna imunizării. Invitata emisiunii aLIVE, Olga Cîrstea, medic pediatru, a vorbit despre programul de imunizare din Moldova, despre vaccinurile de care au nevoie copiii și de ce.

  8. Este recomandat ca obiceiurile sănătoase să înceapă încă din copilărie, dar nu este ușor să trezești interesul copilului pentru ele. Psihologul clinic și terapeutul Gestalt, Vera Budan, a explicat cum putem insufla dragostea pentru sport și un mod de viață sănătos din fragedă copilărie.

  9. Psihologii sunt îngrijorați de faptul că, din cauza izolării impuse, copiii și adolescenții au devenit mai predispuși la depresie. Acest lucru se explică prin faptul că pandemia COVID-19 și izolarea i-au obligat să adopte un mod de viață sedentar.

  10. În Moldova, prima doză de vaccin împotriva COVID-19 a fost deja primită de 1,5% din populația țării. La moment are loc imunizarea profesorilor, persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani, a pacienților cu boli cronice severe, iar ulterior vor fi vaccinați lucrătorii din domeniul securității.