785 Noutati în această categorie

  1. Virușii sezonieri, infecțiile respiratorii la copii, covid - Moldova este vulnerabilă la multe boli din cauza ratei joase de vaccinare. Odată cu fluxul tot mai mare de refugiați, problema devine tot mai gravă. În cadrul emisiunii aLIVE discutăm modalitățile de reducere a acestor riscuri.

  2. Populația planetei Pământ trăiește cel de-al treilea an de pandemie. Pe fundalul războiului din Ucraina vecină, situația epidemiologică este mai puțin mediatizată, dar totuși rămâne îngrijorătoare. Invitații emisiunii aLive vorbesc despre experiența principală, preluată în timpul pandemiei.

  3. „Ai grijă de sănătatea ta” – sub acest slogan, a fost lansată o campanie de promovare a imunizării împotriva COVID-19 și a gripei sezoniere. Necesitatea unei campanii se datorează nivelului scăzut de vaccinare. Situația este agravată de conflictul armat din apropierea granițelor țării noastre. Directorul Centrului pentru Strategii și Politici în Sănătate, Inga Pasecinic, asigură că războiul din Ucraina exacerbează situația epidemiologică din Moldova. Ce infecții amenință locuitorii țării noastre și cum să te protejezi pe tine și pe cei dragi s-a discutat în emisiunea aLive.

  4. Pericolele pe care le prezintă infecția cu COVID nu au dispărut. Acum știm mai multe despre virus, dar acesta nu a încetat să ucidă. Deosebit de vulnerabile sunt femeile însărcinate – în Moldova, SARS Cov 2 a luat deja viața a 15 viitoare mame, iar numărul acestora ar putea crește. Invitatul emisiunii aLive, Iurie Dondiuc – medic obstetrician-ginecolog și Doctor în medicină, a vorbit despre cum COVID-19 afectează sarcina.

  5. COVID – 19 reprezintă, în continuare, una dintre cele mai mari provocări în sănătate publică. Boala a luat viața a milioane de oameni, iar vaccinarea rămâne singura modalitate de a pune capăt acestei pandemiei.

  6. Este adevărat ca majoritatea copiilor diagnosticați cu COVID-19 sunt asimptomatici,alive fac o formă ușoară de boală și, de obicei, se recuperează rapidă. Cu toate acestea, există riscul ca un copil să facă o formă severă de boală, chiar dacă acesta nu are afecțiuni cronice.

  7. Crearea și dezvolta unui vaccin reprezintă un proces complex și îndelungat, la baza căruia stau cercetări a mii de oameni de știință și companii farmaceutice. Întreg procesul de desfășoară sub supravegherea autorităților de sănătate publică.

  8. În aceste două zile de weekend aveți ocazia să petreceți timpul minunat alături de familie și prieteni.

  9. Specialiștii în imunizare îndeamnă părinții să prevină apariția cancerului de col uterin și să-și vaccineze fetițele împotriva virusul papilomei umane. Potrivit medicilor epidemiologi, din cauza acestui virus, anual, în Republica Moldova mor în jur de 300 de femei.

  10. Specialiștii recomandă părinților să-și vaccineze copii pentru a evita complicațiile care pot duce la deces, paralizie, hepatită cronică și sechele în urma acestor boli.